SMART GRID
Het Smart Grid is een elektriciteitsnetwerk dat lokaal & duurzaam opgewekte stroom tijdelijk opslaat en op een slimme manier verdeelt, op het moment dat het nodig is.
Hoe het Smart Grid werkt.
Als je zonnepanelen hebt kun je duurzame stroom opwekken. Maar je opwek en gebruik zijn vaak niet op elkaar afgestemd. Zo wek je bijvoorbeeld overdag elektriciteit op, maar doe je ’s avonds pas je lampen en vaatwasser aan. En in de zomer vang je (te) veel zon, energie die je in de donkere wintermaanden goed kunt gebruiken.
De oplossing: ons Smart Grid
Wek je stroom op die je niet nodig hebt? Dan geef je die aan het Smart Grid. Die slaat het op en verdeelt het onder je buren die op dat moment energie nodig hebben. Stroom nodig? Dan gebruik je stroom die je (hebt opgewekt maar) nu niet in huis hebt. Slim toch?!
Hoe een traditioneel elektriciteitsnetwerk werkt.
Elektriciteitsvoorziening in Europa is centraal geregeld. Gas- en kolencentrales zijn onderling gekoppeld via hoog- en middenspanningsnetten. Een stabiele voorziening. Maar stroom wordt belangrijker: we minderen met aardgas, gaan elektrisch rijden en schaffen warmtepompen aan. Zonnestroomvelden en windmolenparken leveren veel duurzame stroom. Alleen zijn de opwek en het gebruik ervan vaak niet gelijktijdig. Een elektriciteitsnetwerk is berekend op het verwerken van pieken. Die worden groter bij zowel de vraag als bij het duurzame aanbod. Met nieuwe slimme technieken kunnen die pieken worden opgevangen en hoeven de elektriciteitsnetwerken niet te worden verzwaard. Dat scheelt ons als maatschappij veel geld.

Nu kun je de stroom die je aan het elektriciteitsnet levert en gebruikt met elkaar salderen. Ontdek hier wat salderen precies is. En krijg je evenveel geld voor een kWh geleverde stroom als je voor een kWh gebruikte stroom moet betalen. Althans, nu nog wel.
De komende jaren wordt het salderen afgebouwd door de overheid. Omdat je anders duurder uit bent, wordt het dus essentieel om je eigen opgewekte stroom te gaan gebruiken.
Waarom we een Smart Grid nodig hebben.
Bedenk eens dat je kleinkind 90 jaar is. Hoe wil je dat hij/zij de wereld ziet. Groener en duurzamer dan nu? Dat is precies waarvoor het Smart Grid gemaakt is.
Maar niet alleen voor de verre toekomst, maar ook voor nu. Want de energie die erin wordt gestopt en eruit wordt gehaald is ook goedkoper dan de traditionele netwerken (die steeds duurder worden).
En we besparen de aanleg van een zwaar elektranet wat anders nodig zal zijn voor toekomstige energiebehoefte.
Hoe we het Smart Grid bouwen.
We zijn hard bezig met onderzoeken hoe je zo goed mogelijk je zelf opgewekte stroom direct kunt gebruiken. Om het Smart Grid te bouwen hebben we data nodig. Inzicht in de energievraag, gebruikspieken en de noodzaak voor opslag in de Vruchtenbuurt. Dus hebben we gegevens nodig van de opwek en het verbruik van elektriciteit in de wijk. Van zowel van buren als van het MBK. Daarom hebben we het project Meten is Weten gestart.