WAT WE DOEN

 

IN A NUTSHELL

In het kort uitleggen waar wij ons druk over maken, waar de energietransitie over gaat, dat is best lastig. Hoe zit het nou eigenlijk? Wat is er echt spannend aan? Waar moeten we nou echt níet aan beginnen?
De Club van Wageningen maakte deze uitleg annimatie.

Deel jij m ook?

Lokale energie

Energie wordt nu nog centraal geregeld en opgewekt in grote energiecentrales die voornamelijk fossiele energie gebruiken (aardgas en kolen). Over 10 jaar komt de elektrische energie voor een belangrijk deel uit lokale bronnen, zoals zon en wind. Dat maakt het mogelijk om energie ook decentraal te regelen.

Wij gebruiken energie daar waar het wordt opgewekt.

Groene energiewinning simpel maken

Hoe meer duurzame windmolenparken en daken met zonne-energie er komen, hoe meer het elektriciteitsnetwerk lokaal wordt belast. Dan moeten er meer koperkabels in de grond en schieten de transformatorhuisjes in je wijk als paddenstoelen uit de grond. Maar het elektriciteitsnetwerk hoeft niet verzwaard te worden.

Wij maken electranetwerk slimmer i.p.v. zwaarder.

Energie betaalbaar houden

Met een slim elektriciteitsnetwerk en lokaal opgewekte, opgeslagen én gebruikte elektriciteit, kunnen we ook in de toekomst elektriciteit betaalbaar houden. En krijgen we zélf de controle over onze energie.

Wij vinden dat dat nodig is.

Doe-het-zelf (en samen)

De energiemarkt is in handen van de grote jongens. Maar wij kunnen zelf ook de handen uit de mouwen steken. En als we dat samen doen in een coöperatie, dan kunnen we dat heel goed zelf regelen. Hebben we geen grote jongen voor nodig. 😉

Wij kunnen samen meer dan je denkt.

HOE

Smart Grid

Dat doen we via een Smart Grid: een slim elektriciteitsnetwerk gerealiseerd door onze energiecoöperatie Sterk op Stroom en samen met onze partners Stedin en de gemeente Den Haag. Ontdek hier alles over het Smart Grid.

Nu mag je zelf je opgewekte zonne-energie niet aan je buurman geven of verkopen, maar als lid van onze coöperatie mag en kan dat binnenkort wél. Wij investeren en innoveren in nieuwe slimme groene oplossingen, zoals een buurtbatterij of lokale energieopslag in de batterij van elektrische auto’s.

Dataonderzoek

Innovatie vraagt om uitproberen, testen en onderzoek. Hiervoor hebben we data nodig. Data van het energiegebruik van 100 bestaande woningen uit de wijk. Met de gegevens van deze huizen bouwen we modellen. Hiermee ontdekken we hoe de hele wijk kan meeprofiteren van dit slimme systeem.

Ontdek meer over ons project Meten = Weten.

WAT WE JE BIEDEN

Weer betrokken zijn

We kennen het gevoel dat je je niet aangesloten meer voelt. Er gebeurt zóveel in de fossiele en duurzame energiemarkt. Grote multinationals en politiek beslissen de route, maar heb jij nog zicht op wat er speelt en gebeurt?

Wij maken met jou energie weer van ons. In onze coöperatie beslissen we samen hoe we het gaan doen. Dat klinkt heel verantwoordelijk, en dat is het ook!

 

 

Betaalbare energie

Energieleveranciers verdienen aan energie. Van oorsprong waren het NUTS-instellingen. Nu zijn veel leveranciers winstgedreven en in handen van multinationals.

Wij zijn een burgerinitiatief en niet winstgedreven in onze functie als leverancier van elektriciteit. De opbrengsten van de coöperatie worden geïnvesteerd in de wijk.

En…de prijs van energie gaat sterk variëren. Wij leveren betaalbare en duurzame energie zonder winstoogmerk.

EN WE BESPAREN NOG MEER

Ook buiten de buurt

Hoe meer duurzame windmolenparken en daken met zonne-energie er komen, hoe meer druk er ontstaat op het elektriciteitsnet. Dat komt omdat de energie moet worden afgegeven op het moment dat het opgewekt wordt. Daarvoor zijn er veel meer transformatorhuisjes en koperen leidingen in de grond nodig. Voor B.V. Nederland is dat niet alleen een duur project, maar eigenlijk ook onhaalbaar.

Wij ontwikkelen een SMART GRID waarmee dit dure project niet té duur wordt: een slim elektranetwerk waarmee je lokaal energie opwekt, opslaat en deelt.

EN WE BESPAREN NOG MEER

Ook buiten de buurt

Hoe meer duurzame windmolenparken en daken met zonne-energie er komen, hoe meer druk er ontstaat op het elektriciteitsnet. Dat komt omdat de energie moet worden afgegeven op het moment dat het opgewekt wordt. Daarvoor zijn er veel meer transformatorhuisjes en koperen leidingen in de grond nodig. Voor de B.V. Nederland is niet alleen een duur project is, maar eigenlijk ook onhaalbaar.

Wij ontwikkelen een SMART GRID waarmee dit dure project niet té duur wordt: een slim elektra netwerk waarmee je lokaal energie opwekt, opslaat en deelt.

SAMEN MET ONZE GEWELDIGE PARTNERS

Hallo, leuk dat je onze site bezoekt!

Meld je aan om de Sterk op Stroom nieuwsbrief in je inbox te ontvangen.

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.