In de Vruchtenbuurt wordt door de eigen bewoners uit de wijk hard gewerkt aan de energietransitie. Onze mooie wijk kent wel DRIE bewoners-coöperaties die actief zijn in de wijk en samen een energiegemeenschap vormen.  

  1. Vanuit Coöperatie Duurzame Vruchtenbuurt zet het lokaal warmtenet voortvarende stappen om een lokaal en duurzaam alternatief voor gas gestookte centraleverwarming te ontwikkelen. 
  2. Een actieve groep bewoners deelt binnen de coöperatie Vruchtenbuurt DEELt. samen een vloot van elektrische auto’s om zo duurzaam mobiel te zijn en minder auto’s in het straatbeeld te krijgen. 
  3. Coöperatie Sterk op Stroom deelt lokaal opgewekte energie met leden, opgewekt door een collectieve zonnedak. Lokaal opgewekte energie lokaal delen wordt het nieuwe normaal. Buren delen met buren. 

Energie delen.
Energie delen lokaal in de wijk opgewekt en gebruikt, belast het elektriciteitsnet minder. Stedin ervaart zo minder problemen met het beheer van het elektriciteitsnet in dit deel van de stad.
Branche organisatie Energie Samen heeft een goede uitleg animatie gemaakt om dit uit te leggen. Alle bewoners van Nederland kunnen in de nabije toekomst een energiegemeenschap vormen om lokaal energie te delen.
Sterk op Stroom mag dat nu al in West Den Haag. Vanwege een ontheffing mogen wij experimenteren! Dat doen wij niet alleen. Ontwikkelen en experimenteren doe je samen met andere coöperaties.

‘Coöperaties kunnen juist goed, binnen het huidige systeem, zelf lokale autonome systemen bouwen die democratisch georganiseerd zijn. Om zo langzaam het systeem te beïnvloeden, zonder mensen kopjes kleiner te maken.’
-interview Correspondent-

Siward Zomer

coöperatief directeur, Energie Samen

Samen in Local4local.
Sterk op Stroom is aangesloten bij innovatieprogramma Local4local waarin grote coöperatieve energie partijen met Energie Samen en RVO onder andere rond het concept  slim energie delen experimenteren. Binnen Local4local is ontwikkelruimte ingericht om te experimenteren met betaalbare, betrouwbare, duurzame en veilige energievoorziening. Om energie-gemeenschappen, zoals Sterk op Stroom, de ruimte te geven met onze eigen spelregels, tegen een (eerlijke) prijs die wij zelf samen in de hand hebben onze eigen energievoorziening organiseren.
Wil je meer weten over programma Local4local of mee helpen met het experiment  ‘energie delen’ bij Sterk op Stroom? Neem dan even contact op met Willie (willie.berentsen@sterkopstroom.nl of 06-51998803).