In de proeftuin Groene Mient voor het Smartgrid in de Vruchtenbuurt wordt al heel veel kennis opgedaan door “meten is weten”.  
In de duurzaam gebouwde woningen van Groene Mient heeft de helft van de woningen een warmtepomp. Deze warmtepomp verwarmt het tapwater en verwarmt of koelt de woning. 

De warmtepomp is een “grootverbruiker” van elektrische energie in de woningen. De voor de warmtepomp benodigde energie wordt door de zonnepanelen van de woning opgewekt. Door speciaal daarvoor geïnstalleerde meetkastjes wordt alle energie gemeten die in de woningen gebruikt en opgewekt wordt. Deze meetdata slaan we op en daar maken we analyses mee om de energie in ons buurtje slimmer te gaan gebruiken. 

In het komende kwartaal gaan we het energieverbruik van de warmtepompen bij Groene Mient niet alleen meten maar we gaan de warmtepompen ook aansturen. We gaan de warmtepompen zo regelen dat ze gaan ‘draaien’ als de zon schijnt. Zo kan de opgewekte energie zoveel mogelijk direct door de woning zelf gebruikt worden of wordt de energie direct met de buren gedeeld. Dat heeft straks voordelen als de stroomprijs gaat variëren en het salderen wordt afgebouwd. Naar verwachting zal de stroomprijs laag zijn als de zon schijnt en het hard waait en hoog als het donker is. Voordelige nachtstroom van vroeger, wordt straks voordelige dagstroom.

 

script jQuery(function ($) { //open toggle on button click $('a.open-toggle').on('click', function(event){ $('#toggle3.et_pb_toggle_2 .et_pb_toggle_title').click(); }); }); /script