Donderdag berichte NRC, RTL en NOS dat voor 2050 één op de drie straten in Nederland open zal moeten om de kabels te leggen voor alle opgewekte groene elektriciteit in het kader van de energie transitie. Het zou in totaal gaan om 60.000 tot 80.000 kilometer kabel. Hoe zit dat? Kan dat niet anders?

In een studie in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat door alle netbeheerders in Nederland wordt getracht de gevolgen van de energietransitie te beschouwen. Het rapport Het Energiesysteem van de Toekomst geeft inzicht in hoe de energievoorziening eruit kan zien in 2050; als Nederland geen fossiele brandstoffen meer gebruikt. Het belangrijkste nieuws volgens de netbeheerders; er komen noodzakelijke grote aanpassingen op ons af, dit vraagt dat “de schop nú op de goede plaats de grond in” gaat. De straten moeten open.
Sterk op Stroom heeft de wens met onder andere een Smart Grid deze ingrepen proberen te verminderen. Benieuwd wat een Smart Grid is? Lees het hier. 

Klimaatdoelen

 

Marc van der Linden van Stedin spreekt namens Netbeheer Nederland, hij geeft aan dat de voorbereidingstijd voor degelijke wijzigingen stevig is. Als wij de klimaatdoelen ook ná 2030 willen realiseren, moet er volgens hem nu al veel ruimte voor worden gereserveerd. “Voor ons is belangrijk dat die ruimte echt aangewezen gaat worden. Want anders kunnen wij niet aan de slag met kabels en leidingen.” De vraag naar elektriciteit zal grofweg verdubbelen en daarmee de omvang van het stroomnet. Dat er ook in bestaande wijken veel moet gebeuren, staat als een paal boven water, zegt Van der Linden. Eerder spaken wij met Marc over deze ontwikkelingen in een korte clip legt hij uit hoe hij kijkt naar het Smart Grid van Sterk op Stroom.   

“In de nieuwbouwwijken leggen we nu al vier keer meer capaciteit neer dan we vroeger deden. Daar is dat relatief makkelijk te doen, maar dit zal ook in de rest van Nederland bij de bestaande netten moeten gebeuren.”

Marc van der Linden

CEO Stedin, namens Netbeheer Nederland

“We gaan steeds meer elektrisch verwarmen, we gaan elektrisch koken en elektrisch rijden. We gaan zelf onze energie opwekken met zonnepanelen op daken. Daarom moet het elektriciteitsnet fors verzwaard worden. Dus wij verwachten dat tot 2050 één op de drie straten zal moeten worden opengebroken.” Sterk op Stroom wil verzwaring van het netwerk met een Smart Grid proberen te verminderen. Doet u mee?

 

script jQuery(function ($) { //open toggle on button click $('a.open-toggle').on('click', function(event){ $('#toggle3.et_pb_toggle_2 .et_pb_toggle_title').click(); }); }); /script