Afgelopen maanden is energie coöperatie Sterk op Stroom actief de buurt ingegaan. Op zoek naar buurtbewoners die willen helpen de Vruchtenbuurt een stukje duurzamer te maken. Sterk op Stroom heeft in maart en april 30 nieuwe bewoners en 3 lokale ondernemers uit de Vruchtenbuurt verwelkomd. De leden delen met de coöperatie hun energiegegevens. Zo werken zij met elkaar aan het lokaal opwekken en gebruiken van duurzame elektriciteit en het slim delen van deze elektriciteit met elkaar.
Op een zonnige vrijdagmorgen ben ik in gesprek met Barbara van Delden van Lunchroom Op de Hoek en bewoner Jan-Willem Hartman.
Barbara en Jan-Willem, waarom zijn jullie lid geworden van Sterk op Stroom?
Barbara en Jan-Willem vinden duurzaamheid belangrijk. Iedereen heeft het er wel over, maar dan moet je er zelf ook wat aan doen!
Jan-Willem: Als we in de buurt duurzame stroom produceren en ‘over’ hebben, dan wil ik die graag met elkaar gebruiken. Ik vind het zonde om dat weg te ‘dumpen’ op het net. In Nederland zijn een kerncentrale en hele grote kolencentrales gebouwd. In de toekomst krijgen die misschien voorrang op onze eigen zonnepanelen. De groene stroomproductie van onze zonnepanelen kan dan worden stilgelegd. Als wij het lokaal technisch goed regelen, kunnen wij voorkomen dat de grijze stroom uit centrales voorrang krijgt.
Barbara valt Jan-Willem bij: Dat ben ik helemaal met je eens! Ik wil graag de hier opgewekte zonne-stroom in de buurt houden en niet terug leveren aan de energiemaatschappijen. Misschien krijg je wel geld of korting als je je energie aan hen terug levert, maar waarom zou je duurzame stroom transporteren naar Oost-Groningen terwijl je het hier in de Vruchtenbuurt goed zou kunnen gebruiken?
Wat hopen jullie dat we over 10 jaar bereikt hebben met Sterk op Stroom?
Barbara zou het geweldig vinden als er zoveel zonnepanelen in de buurt komen dat 50% van de huishoudens daar op kan draaien.
Jan-Willem hoopt dat we dan in ieder geval de basisbehoefte van de buurt direct lokaal kunnen opwekken. Dat we alleen bij piekgebruik stroom moeten inkopen van buiten de wijk. En ook dat moet in eerste instantie groene stroom zijn. Als wij in de wijk zelf pieken produceren, wil je eerst kijken of je de energie kan opslaan, bewaren om later zelf te gebruiken. Of je verkoopt de overtollige energie en later koop je duurzame energie die in een andere wijk over is. Het lijkt me heel gaaf dat je met elkaar een soort van vereffening weet te bereiken binnen de wijk en met de wijken om je heen. Dan kunnen we op landelijk niveau tegen de energiebedrijven zeggen: de groeten! We hoeven jouw grijze stroom niet, we maken zelf wel groene stroom.
Bewoners en lokale middenstand kunnen goed samenwerken aan deze vereffening: Barbara vertelt dat haar zaak overdag best wat energie verbruikt. De zonnepanelen van Jan-Willem leveren overdag stroom. Hij gebruikt dat niet allemaal. Barbara kan de energie goed gebruiken die Jan-Willem overdag te veel heeft.
Wil je meer weten over de energie coöperatie Sterk op Stroom: www.sterkopstroom.nl of stuur een email naar info@sterkopstroom.nl.
Weet je al dat je wilt meewerken om de Vruchtenbuurt een stukje duurzamer te maken? Wordt lid en doe mee aan de campagne Meten is Weten: https://wordpress-545409-3936318.cloudwaysapps.com/doe-mee/
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]